Comissió d’animació lectora. Objectiu: engrescar la canalla a llegir

DSC01784

Els membres de la comissió d’animació lectora de la nostra escola ens han volgut explicar les activitats i sessions que han dut a terme aquest any acadèmic que està tocant a la fi. Aquí teniu la seva aportació:

 

Durant el curs 2015-16, hem fet les següents sessions d’animació lectora a l’escola Joan Maragall:

-A P3 i P4, el 2-2-2016, es va fer una sessió de contacontes a càrrec de Sara Fuertes amb tres contes adaptats a l’edat dels alumnes.

-A P5 i 1r, el 22-1-2016, es va fer una sessió de contacontes centrada en la figura del cèlebre Gianni Rodari, periodista i escriptor italià del segle passat amb una extensa obra dedicada a la literatura infantil i juvenil que li va reportar rebre, l’any 1971, el prestigiós Premi Hans Christian Andersen.  Els alumnes van gaudir dels contes “Paolo Paolo”, “La casa d’en Gianni” i “Sr. Egiglio”.

-A 2n, l’11-3-2016, es va presentar una maleta de llibres de l’escriptora i il·lustradora Marta Balaguer a càrrec d’Anna Muxart i Monika Piñera. Al mes de maig, ens va visitar la mateixa Marta Balaguer.

-A 3r, al febrer, es va presentar una maleta de llibres d’autors diversos a càrrec de Noemí Forniés i Adela Robles.

-A 4t, des de la biblioteca, s’ha treballat amb una maleta de llibres la figura de Jaume Cela, mestre i escriptor especialitzat en narrativa infantil i juvenil que rebé la Creu de Sant Jordi l’any 2008 en reconeixement a la seva trajectòria professional.

-A 5è, al febrer, Jordi Camós i Dani Tarrida van presentar una maleta de llibres de Maria Carme Roca, antiga mestra que deixà fa anys les aules per dedicar-se professionalment a l’escriptura i esdevenir una prolífica autora -té 52 novel·les publicades- de llibres infantils, juvenils i també per a adults. L’escriptora va venir a visitar-nos a l’escola el mes següent. Els alumnes es van engrescar molt per continuar llegint uns mesos més els seus llibres .

DSC01486

DSC01490

-El 3 i 9-5-2016, Berta Puibert i Enric Alcalde van entrar a les dues aules de cinquè per presentar una maleta de llibres de diferents autors.

DSC01776

DSC01797

DSC01809

I passat un temps, el dilluns 30 de maig, l’Enric Alcalde va tornar-hi per comprovar, a través de tècniques dramàtiques i lúdiques, l’acceptació i la comprensió global de les lectures de les dues maletes de llibres presentades tres setmanes abans als alumnes de 5è A i 5è B. Aquesta va ser alhora la sessió de cloenda de l’animació lectora del curs escolar.

DSC02078

Què es va fer a l’aula? Primerament, els nois i les noies van dir quins llibres els havien agradat més. Entre els llibres més llegits i valorats positivament, van destacar “Per un plat de macarrons”, de Mercè Canela, i “Querido hijo, estás despedido”, de Jordi Sierra i Fabra. Segons els alumnes, són llibres divertits, realistes i ben escrits, amb molts ingredients com són l’humor i el misteri, barreja que engresca els nostres joves lectors i lectores.

A continuació, van començar a jugar amb els llibres més llegits per les dues classes. La primera lectura va ser de “Querido hijo, estás despedido”. Primerament, dos alumnes van escenificar de forma improvisada un passatge de la novel.la, és a dir, van fer una petita representació teatral. Un alumne va fer de la mare, la María Esperanza, i un noi, del fill, el Miguel. Ho van fer tan bé que van encomanar les ganes de fer teatre a la resta d’alumnes. Posteriorment, una altra parella d’alumnes va voler representar una nova escena de la mateixa novel.la. S’ho van passar molt bé sent la mare enfadada amb el seu fill i el fill capritxós i maleducat. Qui no va llegir aquest llibre, aleshores li van venir ganes de fer-ho en veure el que representaven els seus companys i companyes de classe. És una manera d’incentivar la lectura a través del joc, del gaudi.

DSC02089

La segona lectura va ser del llibre “Per un plat de macarrons”.  Es va fer servir una altra tècnica dramàtica per jugar amb aquesta novel.la. Un noi va interpretar el Bruno, el propietari d’un restaurant italià que es veu immers en un segrest, i una noia va ser la Rita, la veïna periodista del protagonista. Tots dos s’enamoren. Els dos alumnes es van ficar en la pell d’aquests dos personatges del llibre, als quals van donar vida i van treure de la novel·la per fer-los aparèixer a la classe. La resta dels nois i noies van fer preguntes als dos protagonistes sobre el contingut del llibre o la seva vida privada, que els interessava molt.

DSC02108

Per últim, i de manera ràpida perquè no hi havia temps per més, es va parlar de les altres lectures. “Els Dracs a la terra dels cocos”, de Salvador Comelles, va ser un altre títol apreciat pels alumnes, com també “El crim de la hipotenusa”, d’Emili Teixidor.

Evidentment, per poder participar en aquesta sessió de manera activa, calia que els alumnes haguessin llegit els llibres presentats. La Maria Arredondo, la bibliotecària de l’escola, els va dir que aquests llibres restarien a la biblioteca fins a final de curs perquè els que encara no els haguessin llegit poguessin fer-ho.

En acabar la sessió, es va felicitar als nois i noies que havien llegit els llibres o havien participat en la seva escenificació.

Des de la comissió, valorem que el més important de tot és que els nens s’ho hagin passat bé amb els llibres i que continuïn tan motivats i animats per la lectura. Esperem que passin un bon estiu i, a poder ser, acompanyats i acompanyades d’algun o alguns llibres. Bon estiu a tothom!

 

Enric Alcalde, pare del Marc de 1r, i Maria Arredondo, bibliotecària de l’escola.