Els Clubs de Codi
Els clubs de codi (referits normalment en anglès com a Code Clubs) són un espai de trobada pensat per a nens amb l’objectiu d’oferir-los l’oportunitat d’aprendre a programar. Són gestionats per voluntaris que ofereixen aquesta activitat de manera gratuïta, essent aquest un pilar fonamental de la seva filosofia. Els materials per a les activitats són accessibles de manera gratuïta i aquests s’han de posar a l’abast dels nens de la mateixa manera. Les activitats es realitzen en horari extraescolar en una escola, biblioteca, centre cívic o qualsevol lloc que disposi d’ordinadors.
La idea original dels Code Clubs va sorgir a l’abril de l’any 2012 al Regne Unit de la mà de la Clare Sutcliffe i la Linda Sandvik. Partien de la base d’utilitzar la diversió com a eina fonamental per estimular la creativitat i l’aprenentatge autònom dels nens. En un ambient distès, diferent del d’una classe convencional, volien fer descobrir als nens la màgia que hi ha darrere dels ordinadors. Mitjançant la col·laboració de voluntaris (ja es compten per milers repartits per tot el món), s’han anat desenvolupant una sèrie d’exercicis o projectes pensats perquè els nens aprenguin els fonaments de la programació d’ordinadors de forma divertida. Els nens van adquirint nous conceptes relacionats amb la programació a través de la realització de petits videojocs, animacions o pàgines web. Cada projecte està dissenyat de forma que la canalla hagi de desenvolupar la seva creativitat per resoldre una sèrie de reptes que es plantegen. Els materials estan orientats a nens d’entre 10 i 12 anys i el més habitual és oferir-los als cursos de cinquè i de sisè.
En reunions de l’AMPA de l’escola, s’havia parlat en diverses ocasions que seria molt interessant per als nostres fills que aprenguessin conceptes bàsics de programació. Són uns coneixements transversals de gran utilitat en moltes disciplines que poden ajudar a posar en pràctica conceptes del seu currículum escolar i a potenciar alhora la seva creativitat i iniciativa. Quan vàrem conèixer l’existència dels Code Clubs, vàrem trobar un camí i vam posar fil a l’agulla. Gràcies a la col·laboració de l’escola i el suport de Paidos, el curs passat va ser possible arrencar el Code Club de la nostra escola.
Per començar, vam realitzar dues edicions d’un monogràfic de programació bàsica en Scratch, ofert als alumnes de 5è i de 6è. Scratch és un llenguatge de programació creat al MIT Media Lab que, mitjançant la connexió de blocs gràfics, permet crear jocs, animacions o històries interactives de manera senzilla. Al llarg de 7 sessions setmanals d’una hora, els nens van anar desenvolupant jocs cada cop més sofisticats posant en pràctica conceptes com el de variable, execució iterativa i execució condicional, entre d’altres. En conjunt, un total de 14 alumnes (6 nens i 8 nenes) van participar al monogràfic, que segons les respostes recollides en una enquesta final van trobar divertit i massa curt.

Els alumnes disposen d’un guió de l’activitat a realitzar.

Les propostes dels alumnes s’integren en el joc a desenvolupar.
Aquest curs 2016-2017 seguirem oferint aquesta activitat, que està oberta a la participació de més pares i mares de l’escola. Així que si tens coneixements de programació i t’agraden els nens, no dubtis a contactar-nos a través de l’e-mail codeclubmaragall@gmail.com.
Per a més informació, podeu visitar:
- http://codeclubworld.org/ : pàgina web dels Code Clubs a nivell mundial.
- http://codeclubcat.org/ : pàgina web dels Code Clubs a nivell català.
- http://scratch.mit.edu/ : pàgina web de Scratch, on podreu provar-lo i crear-hi un usuari.
Daniel Ponsa i Cristina Cañero, pares de la Júlia de 3er i la Gisela de P4.