Una alternativa lúdica i d’educació física a l’escola: un rocòdrom

 

rocodrom

La nostra escola, la més antiga de Sant Cugat, s’ha convertit en el primer centre educatiu públic de la ciutat a instal·lar un rocòdrom per al gaudi de la canalla… i de qui s’hi animi!

Aquest innovador projecte es va gestar fa mesos amb la il·lusionadora proposta i empenta d’algunes mares i pares de l’AMPA que van trobar de seguida una bona recepció i sintonia de la direcció de l’escola. Es pretenia donar una alternativa més a la classe d’Educació Física vigent i també aportar una opció extra de lleure i de diversió a les nenes i nens que no combreguen amb l’esport majoritari i més popular de l’hora del pati: el futbol.

Així, després de mesos de treball conjunt entre la direcció del centre i la Junta de l’AMPA, es va decidir iniciar la construcció del rocòdrom donant ús i vida de retruc a una part del pati que fins aleshores tan sols era una cantonada més de l’edifici.

L’empresa encarregada de fer-lo ha estat Gecko WALLS, dedicada a la comercialització de projectes d’estructures d’escalada, rocòdroms i búlders per a llars d’infants, col·legis de primària i secundària i instituts de Catalunya amb la intenció de complementar-ne l’assignatura d’Educació Física i/o oferir una nova activitat extraescolar i lúdica. A més, per fer l’activitat més segura, les seves obres, com la de l’escola Joan Maragall, “no busquen la verticalitat (els nostres projectes no superen els 3 metres d’alçada), sinó l’horitzontalitat”.

A l’hora de triar fer el rocòdrom a l’escola, es van tenir molt en compte els beneficis que aporta l’escalada esportiva: ajuda a millorar la psicomotricitat, l’atenció, la concentració, la motivació, l’estimulació, l’autoestima, la camaraderia i la superació de dificultats dels seus practicants. I pel que fa al vessant físic, enforteix i tonifica els músculs de tot el cos, desenvolupa una major resistència i força i millora la flexibilitat, la coordinació i l’equilibri.

Abans de la fixació de les preses d’escalada, es va decidir pintar un mural a la paret que fes encara més atractiu i divertit el rocòdrom. Per elegir-lo, es va fer una votació de diferents propostes entre les mares i els pares de l’escola i va sortir guanyador un dibuix inspirat en l’obra de l’artista Keith Haring. El passat dissabte 17 de desembre, alguns d’aquests mateixos pares i mares van realitzar voluntàriament i, sens dubte, de forma encertada, l’obra que avui contemplem.

proces_1

proces_2

proces_3

proces_4

I el rocòdrom… ha estat un èxit entre la canalla! O almenys així es desprèn del gran ús que se’n fa i del que opinen els nens i nenes a qui vam preguntar. Així, Mateu Balcells, de 3r B, valora que el rocòdrom “no sigui molt alt, perquè si no els nens podríem caure” i li agrada molt el mural, que el troba “molt xulo”. També ens explica que de vegades es fan “cues força llargues de nens que volen pujar-hi, però que respecten el seu torn” i que ell és capaç de fer “la ruta negra i la taronja senceres”.

2017-01-24-16-33-13

2017-01-24-16-35-12-2

La Iona Otero, de 4t A, que troba “súper xulo” el rocòdrom, ens diu que “tots els nens hi estem encantats. A l’hora del pati fem cua i esperem que ens toqui per poder anar de paret a paret… i després tornem a la cua!”.

2017-01-24-16-35-202017-01-22-13-10-30

 

Aitana Tula, mare del Siro (P5), i Carles Claraco, pare de la Jana (6è).