De Baixador de Vallvidrera a can Pasqual, turons de Can Castellví i de Can Balasc, can Bosquets i la Floresta

Aquest itinerari discorre per frondosos boscos  de pins i alzines de l’obaga del Parc Natural de la Serra de Collserola i permet albirar grans panoràmiques del massís i el seu sostre, el Tibidabo, així com de la ciutat de Barcelona, el seu port, la mar Mediterrània, el Vallès, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i la Mola. Visitem l’embassament de Vallvidrera, restaurat fa pocs anys per al gaudi de la fauna i dels seus visitants; can Pasqual, una masia ocupada i autogestionada des de fa més de 25 anys; els turons de Can Castellví, de Can Pasqual i de Balasc, i can Bosquets, mas de grans dimensions originari del s. XI, tot i que l’edifici actual data del 1880 i la capella annexa del 1650. Finalment arribem a la plaça Miquel Ros de la Floresta, on els diumenges se celebra un mercat de productes artesanals i des d’on es pot tornar al punt de partida prenent els FGC fins a l’estació del Baixador de Vallvidrera (dues parades).

baixador_vallvidrera-can_pasqual-can_bosquets-la_floresta

Mapa de la ruta

0,00 km (241 m). Sortim de l’aparcament que hi ha al costat de l’estació dels FGC de Baixador de Vallvidrera i agafem planerament a l’esquerra (SE) el carrer del Camí del Pantà passant per davant d’un restaurant en direcció a “Santa Maria i el pantà de Vallvidrera” (pal indicador). Davant es contempla l’església de Santa Maria de Vallvidrera, temple d’estil gòtic bastit el s. XVI. Al final del carrer (km 0,16, 245 m), es gira a la dreta (S) pel Camí del Cama-sec. En acabar-se les cases, es passa pel costat de l’antiga galeria o mina Grott (1908), per on es canalitzava l’aigua de l’embassament de Vallvidrera fins a la vila de Sarrià a través d’un petit tren elèctric.

1-mina-grott

Mina Grott

0,37 km (243 m). Es franqueja una cadena i, entre plataners de grans dimensions a banda i banda, es puja per unes escales deixant a la dreta l’antic edifici de la casa del Pantà, avui rehabilitat com a espai d’interpretació, i la presa situada rere seu.

2-pujant-a-lembassament

Pujant a l’embassament de Vallvidrera

3-casa-del-panta

Casa del Pantà

0,53 km (260 m). Un cop dalt, voregem planerament per l’esquerra la riba oriental del petit embassament de Vallvidrera envoltats d’una frondosa vegetació de ribera.

4-embassament-de-vallvidrera

Ànecs collverds a l’embassament de Vallvidrera

5-un-bernat-pescaire-a-lembassament-de-vallvidrera

Un bernat pescaire a l’embassament de Vallvidrera

250 m més endavant, es gira a la dreta (NO) passant vora un rètol que alerta de la presència de senglars a la zona, es creua una pista cimentada i s’ascendeix per dins del bosc per un corriol d’enfront senyalitzat amb les marques de pintura blanques i vermelles dels GR 92 i 96.

1,00 km (302 m). Es desemboca al carrer del Camí de la Reineta o del Mas Sauró, que es pren a l’esquerra (NO) uns metres per tombar de seguida a la dreta (N; km 1,09, 313 m)  per unes escales (marques dels GR) que pugen fins al carrer del Camí del Pebràs o Alt del Mas Sauró, que s’agafa de nou a l’esquerra (NO).

1,31 km (340 m). Cruïlla de camins (pal indicador). Es deixen sengles pistes a dreta i a esquerra (per on se’n van els GR) i es remunta cap al NO el turó de Can Castellví per un sender del davant que s’endinsa pel boscam en direcció a “can Pasqual i mas Pins”. Bones vistes darrere, a ponent, de la torre de telecomunicacions i el cim del Tibidabo, coronat per l’església del Sagrat Cor.

6-cim-del-tibidabo-pujant-al-turo-de-can-castellvi

Cim del Tibidabo des del turó de Can Castellví

1,71 km (406 m). Bifurcació (pal indicador). Es deixa a l’esquerra (S) un trencall que duu al turó d’en Llevallol i es prossegueix a la dreta (N) cap a “can Pasqual i can Castellví” seguint de nou les marques dels GR 92 i 96. Després d’un revolt a l’esquerra, es deixa a la dreta (N; km 1,82, 425 m) un corriol poc visible que ascendeix al cim del turó de Can Castellví per un espès alzinar seguint el GR 96. Continuem amunt acompanyats ara només de les marques del GR 92 i, una mica més endavant, s’albira a migdia una excel·lent panoràmica de la ciutat de Barcelona, el seu port marítim i la mar Mediterrània.

7-collserola-i-la-mar-mediterrania-des-del-turo-de-can-castellvi

Collserola i la mar Mediterrània des del turó de Can Castellví

8-barcelona-i-la-mar-mediterrania-des-del-turo-de-can-castellvi

Barcelona i la mar Mediterrània des del turó de Can Castellví

2,12 km (457 m). Se surt a una pista de terra, que se segueix a l’esquerra (SO) pujant pel turó de Can Pasqual.

9-caminant-pel-turo-de-can-pasqual

10-caminant-pel-turo-de-can-pasqual_2

Caminant pel turó de Can Pasqual

2,79 km (446 m). Després d’una pronunciada baixada, enfront d’una casa, es deixa un senderó a l’esquerra i es gira bruscament a la dreta (NE) descendint i canviant el sentit de la marxa, es travessa una pista (km 2,89, 431 m; pal indicador) -per la qual, a mà esquerra (O), marxa el GR 92- i es continua cap al N per la d’enfront. Es voreja el Centre Social Ocupat de Can Pasqual, des d’on es tenen magnífiques vistes al N del Vallès, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el seu cim més alt, el puig de la Mola.

11-can-pasqual

Can Pasqual

12-caseta-de-fusta-vora-can-pasqual

Caseta de fusta vora can Pasqual

13-sant-llorenc-del-munt-i-la-mola-des-de-can-pasqual

Sant Llorenç del Munt i la Mola des de can Pasqual

14-montserrat-des-de-can-pasqual

Montserrat des de can Pasqual

3,38 km (411 m). Se surt del bosc i es conflueix amb una pista pavimentada, que es pren de baixada a mà esquerra (NO). A can Castellví (km 3,63, 386 m), es deixa un desviament a la dreta i es prossegueix cap al NO pel carrer de l’esquerra en direcció a “can Balasc” (pal indicador) entre cases i una espessa pineda seguint ara novament el GR 96. Més enllà (km 3,88, 370 m; pal indicador), es deixa un altre trencall a la dreta i es continua en el mateix sentit de la marxa (N) cap a “can Balasc i can Bosquets”.

15-el-tibidabo-cami-del-turo-de-can-balasch

El Tibidabo camí del turó de Can Balasc

16-cim-del-tibidabo-cami-del-turo-de-can-balasch

Cim del Tibidabo camí del turó de Can Balasc

4,08 km (369 m). Bifurcació. Es prossegueix per la pista de terra de la dreta (N), que té el pas barrat amb una cadena, seguint tothora les marques del GR. Ens endinsem en un ombrívol bosc amb molta alzina i de seguida davallem fortament amb bones vistes de Montserrat al N.

17-cami-del-turo-de-can-balasch

Alzinar a prop del turó de Can Balasc

Més avall (km 4,97, 279 m; pal indicador), es deixa a mà dreta (E) la pista que accedeix a can Balasc, un centre de recuperació de fauna del Parc Natural de la Serra de Collserola que no està obert al públic, i es continua endavant (NO) planerament. Deixem momentàniament a mà esquerra un sender senyalitzat i, sense abandonar la pista, coronem el turó de Can Balasc (km 5,36, 284 m), una recollida esplanada des d’on no s’aprecia la panoràmica circumdant per la vegetació existent. Es desfà el camí fins a la bifurcació amb el sender anterior.

5,69 km (277 m). Bifurcació (pal indicador). De nou en aquest encreuament, ara s’abandona la pista i es davalla amb força pel sender de la dreta cap a l’O/NO per dins d’una frondosa pineda seguint el GR 96 en direcció a “can Bosquets, la Rierada i la Floresta”. Tram ombrívol per un camí erosionat per l’acció de l’aigua.

18-baixant-del-turo-de-can-balasch

Baixant del turó de Can Balasc

6,52 km (174 m). Es conflueix amb un sender, que se segueix a la dreta (N) fins a desembocar al revolt d’una pista (km 6,69, 158 m; pal indicador), que es pren a l’esquerra (N) baixant cap a “can Bosquets i la Floresta”. Es creua la riera de Vallvidrera per un pont (km 6,83, 146 m) i es puja per la pista en direcció NO fins a can Bosquets.

19-can-bosquets

Can Bosquets

7,03 km (163 m). Pista de can Bosquets. Des d’aquest punt, si es vol, es pot visitar un salt d’aigua (tram georeferenciat): per fer-ho, cal desviar-se a l’esquerra (S) per la pista i, després de franquejar una cadena, descendir fortament per un corriol poc fressat de l’esquerra (SE) entre l’espessa vegetació fins a trobar un bell i ombrívol paratge on, si el cabal del riu ho permet, es pot contemplar una bella i amagada cascada.

20-salt-daigua-prop-de-can-busquets

Salt d’aigua a prop de can Bosquets

El recorregut prossegueix reprenent la pista esmentada abans tot vorejant can Bosquets. Uns metres més endavant, en un marcat revolt (km 7,51, 167 m; pal indicador), es tomba a l’esquerra (O) per una altra pista de terra que es dirigeix a “la Rierada”.

7,78 km (190 m). Bifurcació (pal indicador). Es deixa a la dreta una desviació que fa cap a la Floresta i es continua a mà esquerra (N/NE) per la pista principal per dins del bosc.

21-arribant-a-la-floresta

Pista de can Bosquets a la Floresta

8,41 km (208 m). Finalment, se surt del bosc i s’entra a la barriada de la Floresta, on es pren planerament a la dreta (NE) el carrer dels Arbusts. Més enllà (km 8,60, 197 m), es deixa definitivament el GR 96 a mà esquerra i es puja a ponent per l’avinguda de la Piscina fins a desembocar a la carretera (km 8,81, 205 m), que agafem a l’esquerra (N). Passats 50 m, després del carrer de la Bona Vista, que es deixa a la dreta (SE), es remunta a mà dreta (SE) per l’avinguda Verge de Montserrat. Bones vistes al N dels massissos de Sant Llorenç del Munt i Montserrat.

22-sant-llorenc-del-munt-i-la-mola-arribant-a-la-floresta

Sant Llorenç del Munt i la Mola arribant a la Floresta

23-montserrat-arribant-a-la-floresta

Montserrat arribant a la Floresta

Per acabar, es davalla en direcció N fins a la plaça Miquel Ros, on es troba l’estació dels FGC de la Floresta.

km 9,60 (195 m). Estació dels FGC de la Floresta. Fi de la ruta.

 

Distància: 9,60 km
Desnivell: 350 m de pujada i 385 m de baixada
Durada: 2 h 45 min (sense aturades)
Cartografia: “Serra de Collserola 1:20.000”, editorial Alpina
Track GPX de la ruta proposada.

Carles Claraco, pare de 6è